maandag 30 april 2012

Geen masterchef, wel keukenprins: Handige tips


“Oefening baart kunst, ook in kookkunst.”
                                                            - Sam Rain
Truukjes zijn handig; ze onderscheiden de prutsers van de kampioenen. Sneller iets voor elkaar krijgen scheelt tijd en er is veel voldoening te halen wanneer je zuchtend kan kijken naar hen die de truukjes niet kennen.
Knoflook pellen; een hel voor de ‘rookie’. Met een aardappelschilmesje snij je het ‘kantje’ af en met een handige vingerbeweging is de teen zo gepeld.
Ook een hekel aan knoflookpersen? Verwarm water in een pannetje en gooi de gepelde teentjes erin – laat ze maar lekker drijven en ze zinken vanzelf. Eruit vissen met je vork en je perst ze met je vork zo plat zonder kracht óf knoflookperspoetsen. Je maakt ze zo fijn als je wilt met je aardappelschilmesje.
Uienringetjes maken a la McDonald’s? Snij de ui horizontaal en je hebt ringetjes. Snel uien schillen? Snij het kontje eraf en de top een beetje door – pel de ui eerst als een banaan en rol de schil eraf! Snel uien snijden? Snij met de nerf mee en laat het mes het werk doen in plaats van te ‘zagen’.
Rijst koken is makkelijker in een rijstkoker; het scheelt een pan op het fornuis en overkoken. Je hoeft maar één keer op te letten, namelijk bij de rijst-water verhouding. Eén maatstreep rijst is twee maten water voor zilvervliesrijst en drie voor basmati of pandan rijst.
Pasta een Chinese bami kleur geven? Voeg twee eetlepels Ketjap Manis toe – en eventueel kruiden als booster. Kleur is koning!
Rijst een geel kleurtje geven? Twee eetlepels Kerrie Massala toevoegen en je hebt wat meer geel op je bord.
Krult je karbonaadje altijd op? Snij in het dikke gedeelte een beetje in; zo voorkom je een samengetrokken stuk vlees. Een ‘juicy’ karbonaadje maken doe je met een beetje witte peper en een eetlepel ketjap manis; schroei de beide kanten op hoog vuur en laten doorsudderen op zacht. Ketjap houdt het vocht vast.
Champignons niet wassen maar schoon drogen; natte champignons snijden niet gemakkelijk. Bij grote paddo’s de buitenste bruine schil verwijderen, behalve bij Chinese zwammen!
Zijn je kippenpoten vaak bloederig? Kook ze voor dat je begint met bakken en laat ze eerst rusten. Zo maak je ook Kentucky Fried-achtige kip – op hard vuur de paneer of marinade aanbakken.
Aardappels schillen doe je dun en snel; begin van het midden erom heen en rasp met het mesje de top en bodem op snelheid van je af. Vastkokende aardappels snel garen? Snij ze door de helft – scheelt een kwartier!
Sla snij je in delen langs het ‘kantje’ en via de snijplank naar het vergiet om af te spoelen. Rustig laten drogen en dan pas verder op snijden: water en snel snijden werken alleen als het water warm is en het om sushi rollen snijden gaat.
Snij een kippenpoot altijd schuin in op een gewricht van de binnenkant naar buiten; zo maak je de poten zonder te veel kracht kleiner. Snij ook in rondom het gewricht, zodat het bot niet versplinterd in het vlees. Have fun!
©SamRain
Handige tips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten