maandag 30 april 2012

Geen masterchef, wel keukenprins: Het keukenkastje


“De liefde gaat óók bij de vrouw door de maag.”
                                                                        - Sam Rain
Koken is leuk; het is een goede relaxer als je vaak met je hoofd werkt en samen eten blijft sociaal – en intiem. Een kokende man is zeker een pre bij het andere geslacht; winner, winner, chicken dinner. Toegegeven, ik ben geen Jamie, Gordon of Kranenborg – maar ik ken wel een paar geheimpjes waar zij nog van kunnen leren.
Een etentje doen hoeft helemaal niet in de style van een restaurant. Je kunt wel de boel opleuken; mooie borden en fancy bestek doen het altijd goed en serveren doe je niet als een hoop oorlog, maar met ‘beleid’. Een vaatwasser maakt het compleet; het motiveert alleen al om vaker te koken. De absolute must is echter het hebben van de standaard kruiden; vrouwen vinden mannen die snel iets in elkaar kunnen fiksen simpelweg onweerstaanbaar. Het is de gereedschapkist naast de ‘leenapparaten’.
Witte peper, zwarte peper, paprikapoeder en zout, daar kun je niet zonder; in handige busjes zijn ze overal te koop. Eventueel zou je kaneel en nootmuskaat erbij kunnen doen, maar daar doe ik zelf weinig mee.  Eventueel knoflook- en uienpoeder, maar ga liever voor de natuurlijke variant.
De tovermiddelen zal ik wat meer omschrijven:
Kerrie Masala: dit geelbruine poeder heeft een eigen smaak en hoort in de Indiase keuken, maar is op vele manieren te gebruiken: van marinade, rijstkleurig tot, jawel, kerrie.
Djinten/Komijn: dit donkerbruine poeder met een aparte, eigen geur geeft ook een eigen smaak in combinatie met andere kruiden.
Djahe/gember: het spul lijkt weerzinwekkend, maar tovert een vollere smaak in iedere kerrie of soep.
Aji-no-moto: een smaakversterker dat minder ‘explosief’ werkt dan Vet-Sin; geuren krijgen een nieuwe dimensie.
Pigmentballetjes: deze harde knikkers hebben het effect als die van kruidnagelen. Altijd eruit verwijderen aan het einde van de rit!
Maggie Bouillonblokjes: niet voor soep, maar een ‘instant’ boost tijdens het bakken van groente, vlees en oh ja – soep.
Ketjap Manis: deze zwarte drab doet wonderen in redelijke hoeveelheden; zoet of zout is een persoonlijke smaak. Yellow Label of ABC kiezen als fabrikant – want die van Maggie en Conimex zijn waar-de-loos. Ik ben fan van zoet.
Cajun: Deze bastaardpoeder tovert aardappelkantjes om in heerlijke knapperige bites met een mooi korstje.
Italiaanse Tuinkruiden: weer een aardappelwonder met een eigen smaak. Dit grove spul werkt ook op vlees zeer goed.
Shoarmakruiden: Bijna gewoon een must; Achmed bij je thuis.
Laurierbladeren: soep en kerrie houden wel van een blaadje; kleine smaakjes samen zorgen voor één fantastische.
Madam Janet: dodelijke, gele, peper. Pas op je ogen!
Naast je keukenkast zou je koelvak graag de volgende groenten zien, want vers is beter in hun geval:
Selderij: het bosje leent zich prima voor allerlei gerechten.
Uien: soms een lach, soms een traan.
Knoflook: adembenemend belangrijk.
Tomaten: ketjap, kerrie, ketchup, curry.
Prei: een superei met wat meer smaak en kleur, of
Bosui: een miniprei, met meer groen dan ui
IJsbergsla: konijnenvoer, maar zo veelzijdig
Paprika: Rood, maar ook geel of groen. Kleur op je bord – en lekker.
Met al deze basisingrediënten hoef je nooit lang na te denken wat je allemaal wilt maken. Aardappelen, rijst, pasta, soep, brood in combinatie met vlees, vis of vegetarisch plus bijzondere groente of fruit. Nederlandse gerechten worden vrolijker, Oosterse gerechten makkelijker en ieder etentje toch weer een beetje specialer. Een beetje van jezelf, en een beetje van Sam!
©SamRain
Keukenprins

Geen opmerkingen:

Een reactie posten