maandag 11 maart 2013

Ben je wat je eet?


"Paard. Wint qua veelzijdigheid van het stukje kip."
                                                                                     - Sam Rain
Dat je als burger in overmaat wordt bedrogen, is natuurlijk geen actueel nieuws. Maar dat zelfs een balletje in de IKEA niet meer is wat het zou moeten zijn, is natuurlijk helemaal te gek. Niet alleen vang je blikken op van georganiseerde misdaad bij het kijken van een voetbalwedstrijdje; nee, je vindt zelfs gangsterpraktijken in gangpad 4 van de Appie. Miljoenen gaan erin om en de waakhond van voedsel en waren kan haar nut weer propaganderen. De Engelse autoriteiten wisten er natuurlijk al lang van, maar sinds de gekke koe — en met name de gevolgen voor de vleesmarkt — houden de Britten hun mond stijf dicht. Totdat de klokkenluider het naar bovenbrengt. Paard. Koop je vlees, dan koop je blijkbaar paard.
Het eerste wat ik me dan afvraag is of er religieuze gronden zijn om rellen te beginnen — zou het 'varken' zijn, dan wisten we dat meteen boze reacties zouden uitbreken — maar het blijft een beetje van het niveau 'belachelijk' of 'reinste oplichterij' (met uitzondering van het publiek dat regelmatig een manege bezoekt). Paarden zijn edele dieren volgens westerse én oosterse normen. Menig Nederlander zal rosbief wel kennen, maar om te worden opgelicht door de supermarkt gaat wel heel erg ver. Iedereen wijst wel naar een zondebok, zoals de Roemenen, of een vleesfabriek — maar zijn wijzelf niet verantwoordelijk?
Langzamerhand zijn we verwend geraakt. We verwachten dat alles voor ons opgelost wordt, terwijl we bij voorkeur zelf weinig initiatief nemen. Bij een stille tocht of een vreedzame demonstratie, daar is iedereen wel voor te porren. Maar meestal laten we het bij verontwaardiging. We boycotten de supermarkt niet. Stel je voor, want je zou een dief zijn van je eigen portemonnee. Want we struinen namelijk af naar de actieprijzen, die alleen grote leveranciers kunnen garanderen door grootschalige inkoop uit het buitenland. Dezelfde leveranciers die de kleine winkels hebben weggeconcurreerd. Want Henkie en Miep met een naambord vullen vakken, die in tegenstelling tot slager Jan, geen idee hebben wat er onder de plastic folie bevind en dus net als iedereen het etiket moet geloven.
Hoe kun je een voedselwaar vertrouwen, wanneer het etiket niet deugt? Kunnen we de verpakkingsdatum of de houdbaarheidsdatum ook niet meer vertrouwen? Want het wordt steeds erger: biologische eieren die uit een legbatterij komen, gekke ziektes die je van vlees kunt krijgen en ga zo maar door. En het komt allemaal door de religie die 'vertrouw uw leverancier' heet. Sommigen geven de wereldmarkt graag de schuld, maar dat is niet het echte probleem. Ook controle door onafhankelijke waakhonden is niet het probleem.
De schuld ligt bij de verkoper. Als consument heb je het recht op een deugdelijk product. Een product zonder verborgen gebreken. De verkoper heeft de verantwoordelijkheid om de controle uit te voeren en aan de bel te trekken, omdat deze een garantie dient te geven. Waarom zijn er anders steekproeven nodig in het verwerkingsproces? Wat is de geloofwaardigheid van een etiket, een merk of een bedrijf bij zulke misstappen? Die mooie stickers zijn hun geloofwaardigheid kwijt.
Waarom kan er geen massale boycot plaatsvinden van leveranciers die blijkbaar maling hebben aan de rechten van een consument? Waarom worden leveranciers niet voor het gerecht gesleept? Omdat een product uit de schappen wordt gehaald, betekent niet dat daarmee de kous af is.
Laten we maar met z'n allen gewoon teruggaan naar een slager die zelf slacht. Dan maar geen actieprijs. Want uiteindelijk word je opgelicht, dus betaal je alleen maar meer. Of zet op het etiket met koeienletters, zoals dat op tabak wordt gedaan, bijvoorbeeld met de tekst "Dit artikel kan delen bevatten waarvan de herkomst niet gecontroleerd kan worden. Consumeren op eigen risico."
©SamRain
Eat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten