donderdag 3 mei 2012

Geen masterchef, wel keukenprins: Sam's Dodelijke Sambal


“Koken doe je met liefde – en liefde is heet!”
                                                            - Sam Rain
Het irritanste grapje die ‘Nederlanders’ (sorry autochtonen) te vaak herhalen is ‘sambalbei’. Tijd om wat respect bij te leren: het geheim van Sam’s Dodelijke Sambal.
Thou will need:
-       een Sam’ keukenkast (zie hier)
-       zonnebloemolie
-       4 ‘Madam Janet’ gele pepers
-       40 gram tomatenpuree
-       2 uien
-       6 grote tenen knoflook
Een keukenmachine is superhandig, maar geen must; een stamper werkt ook prima – en naar mijn gevoelsbeleving beter.
·      Verwarm de tenen knoflook in water (kokend) tot ze zacht zijn. Snij de uien zo fijn mogelijk, tezamen met de pepers. PAS OP: spelen met pepers betekent goed je handen wassen voordat je in je ogen wrijft!!!
·      Stamp de pepers, ui en knoflook zo plat mogelijk of vermaal ze tot moes in de snijmachine. Voeg een theelepel zwarte peper, Aji-no-moto, gember en komijn toe;
·      Verwarm in een steelpannetje ongeveer twee kopjes aan water en voeg het gestampte mengsel toe en breng het aan de kook.
·      Voeg een maggi bouillonblokje toe, samen met de tomatenpuree roerend toe. Een klein scheutje zonnebloemolie toevoegen
·      Houd het mengsel ongeveer 5 minuten op zacht vuur en laat het afkoelen in een potje (afsluitbaar!) in de koelkast.
Hoe ‘heter’ de peper, hoe méér madam janets je toevoegt. Hoe ‘brandend’ de peper smaakt is afhankelijk van de knoflook. Have fun!
©SamRain
Sambal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten